Átvettük a Sportfőváros címet!

2018. december 4-én a brüsszeli Európai Parlamentben tartott ünnepségen kapta meg Budapest az Európa Sportfővárosa címet jelképező zászlót elődjétől, Szófiától a rangos elismerést odaítélő Európai Fővárosok és Városok Sportszövetsége képviselőinek jelenlétében. A magyar delegációt Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes, Kamuti Jenő, a Budapesti Sportszövetségek Uniója és a Nemzetközi Fair-Play Bizottság elnöke, valamint Gyurta Dániel olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok úszóképviselte.

Az eseményen Szalay-Bobrovniczky Alexandra elmondta, hogy szeretnék mindenki számára elérhetővé és vonzóvá tenni a sportolást Budapesten a következő 365 nap során, éppen ezért olyan programokat kínálnak, amelyeket a lakosok magukénak érezhetnek, illetve a készségeiknek, képességeiknek megfelelően, azokon szabadon, ingyenesen részt is vehetnek. Hozzátette, hogy a fővárosiak mozgásra ösztönzése mellett az egészséges életmód tudatosítása szintén kiemelt figyelmet kap az egész éves programsorozatban.

Az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa, Navracsics Tibor a helyszínen gratulált Budapestnek a tervezett rendezvényekhez, amelyek véleménye szerint hozzájárulnak az Európai Unió egészséges polgárságért folytatott törekvéséhez.

A magyar főváros pályázat útján nyerte az Európa Sportfővárosa 2019 címet, és többek között olyan riválisokat utasított maga mögé a versenyben, mint Malaga vagy Valletta. A megmérettetés során Budapest azt vállalta, hogy magyar főváros sportélete szempontjából 2019 kiemelt év lesz, és január elsejétől kezdve minden nap lesz sportrendezvény a városban kezdve a korcsolyázástól, a futóversenyeken át a jógázásig, vagy a nordic walking túrákig.

Az egész éves programsorozat 2019. január elsején indul a Városligeti Műjégpályára szervezett nyitó eseménnyel, amelyen az érdeklődők többek között kipróbálhatják az olyan népszerű téli sportokat, mint a jégkorong, a curling, vagy a bandy (jéglabdázás), illetve korcsolyázhatnak is délután négytől este kilenc óráig.