Bácsi, Fucsovics és Liu Shaolin a legjobb három között

A férfiaknál Bácsi Péter, Fucsovics Márton és Liu Shaolin Sándor, a nőknél pedig Babos Tímea, Hosszú Katinka és Kozák Danuta került a legjobb három közé a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) 61. alkalommal kiírt szavazásán. A győztest jövő csütörtökön, a Nemzeti Színházban sorra kerülő M4 Sport-Az Év sportolója gálán hirdetik ki.

Szöllősi György, a MSÚSZ elnöke a hétfői sajtótájékoztatón jelentette be az egyes kategóriák legjobb három jelöltjét, s elmondta, 439 voks alapján alakult ki a sorrend. Ez rekordnak számít, miután hárommal megdőlt a tavalyi csúcs. A gálára meghívott több díszvendég közül a labdarúgó Fazekas László és gyorskorcsolyázó olimpiai bajnok Hunyadi Emese nevét árulta el. Közölte: tervezik, hogy az e-sportot és szabadidősport akár már jövőre bevonják az elismerési körbe. Az MSÚSZ tagjai 11 kategóriában szavazhattak, a szövetség hét, míg a Magyar Paralimpiai Bizottság három kategóriában állított össze tízes listákat. Az Év góljára az M4 Sport honlapján január 14-től voksolhattak a szurkolók, az MLSZ Életműdíjasát a labdarúgó-szövetség elnöksége, az MSÚSZ-MOB Életműdíjast pedig a két szervezet választja meg.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója elmondta: az, hogy a gálának negyedszer lehetnek házigazdái, számára azt jelenti, jól dolgoznak és jó vendéglátók. “Ennyi, megkérdőjelezhetetlen teljesítményt magáénak tudó sportembert vendégül látni felemelő érzés” – tette hozzá. Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója elárulta: az Év góljáról döntő szavazáson a szakmai zsűri által összeállított tízes listáról a szurkolók szavazása után Bódi Ádám DVSC, Loic Nego (Vidi) és Sigér Dávid (FTC) találata maradt versenyben. Hozzátette: a három játékosra leadott voksok nem törlődtek, a három labdarúgó kiélezett versengése még nem dőlt el. A győzteseknek járó díjat Csisztu Zsuzsa, az MSÚSZ alelnöke mutatta be. Kiemelte: a csavart elemeket tartalmazó, aranyozott részekkel díszített porcelánserleg nyolc centiméterrel magasabb, mint a tavalyi, és először a parasportok emblémáit is tartalmazza.

Szabó László, a gála kreatív producere – egyben a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke – kiemelte: a díjátadókat elválasztó öt produkcióban összesen közel háromszázan lépnek színpadra. Hangsúlyozta: minden produkció egyedi, erre az alkalomra készül, így ebben a formában se korábban, se ezután nem lesz látható. A Himnuszt ezúttal öten éneklik majd együtt, míg a sztárfellépők közül egyedül Ruzsa Magdi nevét árulta el, akit már régóta szerettek volna megnyerni, és ezúttal sikerrel jártak. A jövő csütörtökön 20 órakor kezdődő Gála műsorvezetője Mohay Bence lesz.

A hármas listák (ABC sorrendben):

Férfiak:

 1. Bácsi Péter
 2. Fucsovics Márton
 3. Liu Shaolin Sándor

Nők:

 1. Babos Tímea
 2. Hosszú Katinka
 3. Kozák Danuta

Csapat (hagyományos csapatsportokban):

 1. FTC-Telekom Waterpolo
 2. Győri Audi ETO KC
 3. junior női kézilabda-válogatott

Csapat (egyéni sportágak csapatversenye):

 1. férfi kardválogatott
 2. férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó
 3. női kajaknégyes

Edzők:

 1. Bánhidi Ákos és Csang Csing Lina
 2. Golovin Vlagyimir
 3. Sike András

Férfi labdarúgó:

 1. Gulácsi Péter
 2. Juhász Roland
 3. Szalai Ádám

Női labdarúgó:

 1. Csiszár Henrietta
 2. Jakabfi Zsanett
 3. Vágó Fanny

Fogyatékos férfi:

 1. Gelencsér Róbert
 2. Mihálovits Tamás
 3. Osváth Richárd

Fogyatékos női:

 1. Ekler Luca
 2. Gyurkó Alexandra
 3. Pap Bianka

Fogyatékos csapat:

 1. asztalitenisz vegyespáros
 2. férfi asztalitenisz páros
 3. női kerekesszékes vívóválogatott

Fogyatékos sportoló edzője:

 1. Beliczay Sándor
 2. Pécsi Annamária
 3. Szabó Álmos