Több mint kétszázezren sportoltak velünk

Emlékezetes évet hagyunk magunk mögött. 2019-ben a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa évad révén rendszeresen megteltek a város terei, utcái, szabadtéri, illetve beltéri, sportolásra alkalmas helyszínei mozgásra vágyó emberekkel. Egész esztendőben számtalan programmal vártunk mindenkit, aki szeretett volna egészségesebben élni, új sportokat kipróbálni, megismerni, gyakorolni. Összesen 12 kiemelt rendezvényt, illetve további 530 kisebb-nagyobb, döntően ingyenesen látogatható sportos kitelepülést szerveztünk meg városszerte, hogy minél több fővárosi lakost mozgásra ösztönöznünk. Az egész év során több mint 200.000 ember jött el a programjainkra.

Ez az eredmény magáért beszél, és a budapestiek elszántságát, kitartását, lelkesedését dicséri, amit a Sportfőváros évad alatt végig örömmel tapasztaltunk. Az év elején és végén a Városligeti Műjégpályára csábítottuk ki a téli sportok szerelmeseit. A két egész napos rendezvényre több mint hatezren látogattak ki. A márciusi, kifejezetten a nyugdíjasokat megcélzó, több mint húsz programot kínáló Szenior Életmódváltó napon mintegy nyolcszázan vettek részt.

Az április és június közt, valamint szeptemberben és októberben a fővárosi szabadtéri fitneszparkokba szervezett életmód-és edzéstanácsadásokkal kísért edzésnapokra szintén nyolcszáz bátor vállalkozó nevezett be.

A Sportfőváros programsorozat leglátogatottabb rendezvénye a május végi Családi – és Sportnap volt, amikor a Margitszigeten több mint ötvenféle mozgásformát lehetett közelebbről megismerni. Erre a rendezvényre csaknem harminc ezren mentek ki. Hasonlóan vonzónak bizonyult az új magyar rekord felállításával záruló spinning nap a Várkert Bazár előtt. Közel négyezren vettek részt ezen a májusban megrendezett eseményen, amelynek teljes időtartama alatt összesen ezren pattanhattak a nyeregbe.

Sokak érdeklődését felkeltette az augusztus eleji Jógázz a Citadellán alkonyattól pirkadatig elnevezésű rendezvény is, aminek keretében ezer ember gyakorolta ennek az indiai testedzési módszernek a legkülönfélébb irányzatait. Az októberi Nordic Walking napon pedig több mint ezren ismerkedtek meg ennek a természetjáró sportnak számos fajtájával.

A felsoroltakon kívül a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa programsorozat részeként szerveztünk további tíz futórendezvényt, öt – több mint tíz sportot felvonultató – családi sporteseményt, négy, kifejezetten a vizes sportokra fókuszáló uszodai programot, valamint a Budapest Urban Games is az évad kiemelt megmozdulása lett.

Bár a Sportfőváros évad hivatalosan véget ér, és a megtisztelő címet tovább is adtuk Malagának, a megvalósult programsorozat alapját képező szellemiség velünk marad. Bízunk benne, hogy az elmúlt esztendő számtalan eseménye sokak kedvét meghozta a sporthoz és a jövőben a mozgás még inkább a budapestiek mindennapjainak a szerves részévé válik. Maradjunk mozgásban, mert Budapest a sport otthona is.