Skip to content
Home » Ekkor szükséges a hűtőautó!

Ekkor szükséges a hűtőautó!

hutoauto-pic3

Mit tud egy hűtőautó?

Hát hűt, kérem! Persze ennél egy kicsit azért bonyolultabb a helyzet. A hűtőautó nem csak azért praktikus, mert hűteni képes, bár tagadhatatlan, hogy ez a legfőbb erénye, hovatovább névadója. De a hűtőautó mindezek mellett szállításra is alkalmas: értsd mozgás közben képes az adott hőmérsékletet biztosítani. Ez pedig nem csak azt jelenti, hogy beállítottam 4-es fokozatra a hűtést, oszt uccu neki, irány a 38 fok! Ez azt jelenti, hogy a hűtött raktér megfelelő pontján, avagy pontjain a hűtőautó folyamatosan érzékeli a hőmérsékletet és ahhoz mérten növeli vagy csökkenti a teljesítményt, kvázi állandóan tartja a kívánt hőmérsékletet. Ez pedig fontos lesz számos árucikk számára és tulajdonképpen lehetővé teszi, hogy a hűtőautó igen speciális termékek szállítására is alkalmas legyen.

Mit szállít egy hűtőautó?

Valószínűleg a hűtőautóról sokaknak az a Bud Spencer jelenet jut eszébe, amikor Charlie Firpóként ül a fagyis kocsiban és fagylaltot mér Terence Hillnek, aki pisztáciás akar mindenáron. Nos, igen, mondhatjuk, hogy ez is afféle hűtés, de ezesetben bőven elegendő, ha van egy hatalmas hűtőláda a kocsiban, ez azonban nem egyenértékű azzal, amikor egy hatalmas raktér teljes zárt beltere hűtött, hovatovább adott hőmérsékletet képes állandóan tartani. Milyen iparágak használják ki tehát ezt a lehetőséget leginkább?

hutoauto-pic1

Magától értetődően a gyorsan romlandó élelmiszeripari cikkeknek ez szinte elengedhetetlen. Mirelit árut, húsokat, de még tejtermékeket és zöldséget, gyümölcsöt is hasznos hűtőautó segítségével szállítani A-ból B-be. De a rendezvényszervezők is nagy örömüket lelik benne, hiszen egy kültéri esküvőhöz, fesztiválhoz az alapanyagokat odaszállítani tökéletes, és, ha a bérlés úgy szól, akkor akár éjszakára otthagyva kvázi nyertek az ügyön egy komplett hűtőházat. Persze ne gondoljuk, hogy ehhez egész éjjel járatni kell a motort. A legtöbb hűtőautóban külön is működtethető a hűtés – elvégre egy több napos szállítás során a sofőrnek aludnia is kell, és azalatt sem olvadhat ki az áru – ilyenkor vagy egy külön akkumulátor adja az áramot, vagy nemes egyszerűséggel külső áramforrásra kell csatlakoztatni, azaz bedugni a 220-ba.

Gyógyszerek és virágok hűtőautó segítségével?

Hiszed-e vagy sem, a legtöbb gyógyszer, illetve gyógyszernek minősülő készítmény, sőt, számos kozmetikum sem bírja a szélsőséges hőmérsékleteket. De elegendő a vakcina körüli hírekből meríteni, hiszen ezek mostanra közismert információk. A vakcinát nem mindegy hány fokon tárolják, és ez bizony szállítás közben is igaz. Éppen ezért a szétosztáshoz nagyban hozzájárultak az elmúlt években a Magyarországon fellelhető hűtőautók.

Szintén nem az első, ami az embernek a hűtőautóról beugrik, de általában a virágokat, főleg a vágott virágokat sem mindegy, hány fokon szállítjuk. Hiszen az a cél, hogy még frissen érkezzenek meg a boltokba, piacra, és főleg a mi otthonunkba, így nem volna szerencsés, ha már a szállítás során elfonnyadnának és elhervadnának.

Kell-e neked saját hűtőautó?

Sokaknak az a mentalitása, hogy, ha a vállalkozásomhoz kell valami, jobb, ha az én tulajdonom. Van is ebben ráció, ám pont a hűtőautó esetében nem mindig igaz. Az új hűtőautó helyett persze használt hűtőautó vásárlása mellett is dönthetsz, de így se mentesül az ember számos költségtől. Egy felől a hűtőautónak lesznek műszaki, engedélyeztetési, karbantartási költségei, megfelelő helyen kell tárolnunk, rendszeresen takarítani, hosszabb utak esetén akár plusz sofőrre is szükség lehet. Ezzel szemben pedig ott van az, hogy mennyire tudjuk vajon kihasználni? Azért nem érdemes ebbe a számos költségbe – és valljuk be őszintén, macerás intéznivalóba – belemenni, hogy egy évből kilenc hónapon át a hűtőautó csak a garázsban álljon.

hutoauto-pic2

Érdemes ilyenkor megvizsgálni a szolgáltató szektort, amiben mozgunk, illetve annak szezonalitásait. Ha esküvői tortákat akarunk szállítani, vajon télen mit csinál az a hűtőautó? Van olyasmi, amivel aktívan tudjuk tartani? Fesztiválokra járhatunk vele, de mi lesz télen? Mi van ilyenkor, a covid alatt? Az én javaslatom az, hogy tájékozódj inkább, mennyi lenne bérelve egy hűtőautó: http://www.hatarauto.hu/hutoauto/

Mikor éri meg a hűtőautó bérlése?

A hűtőkocsi bérlés ár általában megtérül, ha csak alkalmanként van szükségünk a hűtőautóra, de olyankor is hasznos opció, ha most kezdünk nyitni egy új szolgáltatás felé. Tökéletes megoldás, ha ki akarod próbálni magad egy ilyen szolgáltatásban, anélkül, hogy egyszerre durván nagy költségbe vernéd magad. Ugyanígy, ha nem ez a főtevékenységed, de alkalmasint jól jön, ha az ügyfél efféle igényeire is tudsz kapásból megoldási javaslattal szolgálni, rugalmas és kötöttségtől mentes alternatíva a hűtőautó bérlése.

Ha tehát próbát tennél vele és bizonyos élelmiszerek szállításában, rendezvények szervezésében vagy ételek, cukrászremekek, virágok és gyógyszerek szállításában gondolkodsz, akkor a hűtőautó a te járműved. Hovatovább érdemes utánaszámolnod, hogy mi éri meg jobban: a vásárlás, vagy a bérlés?