Skip to content
Home » Japán akita, avagy a legédesebb kutyus a földön

Japán akita, avagy a legédesebb kutyus a földön

japan-akita-pic2

Mindent a japán akitáról, amit tudni érdemes

Magam sem tudom pontosan milyen okból kifolyólag, de elképesztően vonzódtam mindig is a japán akitákhoz, hiszen az egyik legédesebb kutyusfajta a világon, legalábbis számomra mindenképpen. A csodaszép külső megjelenésüktől indulva, egészen a szerintem csodálatos jellemükig, abszolút a legcukibb állatok a világon. Ahányszor csak meglátok egy japán akitát, egészen elámulok azon, hogy milyen csodálatos állatok ezek és mennyire édesek, főleg a kis japán akita kölykök. Én személy szerint úgy gondolom, hogy abszolút a legjobb választások közé tartozik az, ha kis kedvencünkként egy japán akitát választunk, ugyanis tényleg az egyik legédesebb kutyus a világon. Viszont mindehhez feltétlen hozzá kell tennem, hogy a japán akitának bizony igencsak komoly szabadság igénye van, mondhatni a makacsabb kutyák közé számítható. Nem mondanám kifejezetten gyermekbarát kutyának, de amennyiben a családjában van kisgyermek, azzal abszolút türelmes és játékos tud lenni. De miután maga a kutyus amellett, hogy igencsak makacs, alapvetően nyugodtabb természetű, így úgy hiszem nem a legmegfelelőbb játszótársa mondjuk abszolút idegen gyermekeknek.

japan-akita-pic1

A japán akita jelleme, avagy miért nehézkes az adott kutya nevelése

Én személy szerint egyébként úgy gondolom, hogy a japán akitának az egyik legnagyobb hátránya az, hogy elképesztően makacs és abszolút nem alkalmazkodó képes, igazán domináns gazdira van mellette szükség, aki jól kezeli az japán akita öntörvényűségét és szabadságát. Úgy hiszem, hogy nem a legjobb választás kezdő kutya tartóknak, mivel a kutyus igencsak makacs, így azt hiszem egy olyan nevelés, mely kezdő kutyatartóra vall, abszolút nem a legjobb választás. Általában első kutyának érdemes egy olyan egyszerűbb kutyát választani, amely nem feltétlen rendelkezik ekkora szabadság igénnyel, mint a japán akita, ugyanis még gyakorlott kutyatartóknak is okozhat komoly kihívást az adott jószág. Az japán akita, abban az esetben lesz hűséges társa az embernek, amennyiben megfelelő mértékű és bizony sokszor nehezen megtartott türelemmel, illetve elképesztő szeretettel és következetességgel neveli az adott jószágot. Úgy gondolom a sokszor kutyatartóknál teljesen megmagyarázhatatlan, már – már abszolút értelmetlen szigort vagy akár még inkább kiborító és abszolút felháborító erőszakot ugyanannyira nem tűri, mint a hasonló jellemmel rendelkező makacs kutyusok. Természetesen én ezt nem tartom egy hátrányos tulajdonságnak, ugyanis bizony a japán akita nem tűri el azt személyiségéből adódóan, amit sok más kutya eltűr és bele betegszik. A japán akitának elképesztően fontos, hogy olyan határozott jellemű gazdája legyen, aki már kiskorától kezdve utat mutat neki, neveli, tereli, abszolút korlátokat állít fel a nevelését illetően és természetesen a legfontosabb, hogy olyan gazdit találjon, aki nem csak tolerálja makacsságát, de kezelni is tudja azt. Viszont én személy szerint úgy gondolom, hogy minderre tényleg csak egy nagyon tapasztalt gazdi tud megoldást nyújtani.

japan-akita-pic3

Mitől lesz elragadó társ a japán akita?

Viszont amennyiben ezek a feltételek teljesülnek, akkor ebben az esetben, az Akitában egy csodálatos és elképesztően hűséges, illetve intelligens és bátor társra talál az ember, aki egészen biztosan egésze élete során a gazdája mellett marad és védelmezi, úgy, mint a saját családját. Egyénként úgy gondolom azt mindenképpen érdemes tudni, hogy a japán akita viszonylag egy egészséges, életerős kutya, melynek ritkán fordul elő, hogy komolyabb problémája lenne ezen a területen. Természetesen, mint minden kutyánál ebben az esetben is előfordulhatnak csípő, bőr vagy emésztés problémák, de nem mondanám jellemzőnek ezt a jelenséget a japán akiták körében. Természetesen a japán akita egészséghez hozzátartozik a gondos és abszolút megfelelő ápolása is, mely a gyönyörű bundája miatt elképesztően fontos lépés a mindennapok során. Az Akita egyébként érdekes módon öntisztuló mechanizmussal rendelkező inkább rövid szőrzete, nem igényel annyi ápolást, mint azt elsőre hirtelen gondolnánk, ugyanis mint az előbbiekben is említettem abszolút öntisztuló mechanizmus jellemző rá. Természetesen az adott fajnál, bár alapvetően rövid szőrű, mégis jellemző a komolyabb vedlés. Évente kétszer ősszel és tavasszal jellemző rá a vedlés, ebben az időszakban abszolút elkerülhetetlen a napi alapos átkefélés.

Mindent összevetve én abszolút szeretem az adott fajtát és ajánlom mindenkinek meleg szívvel.