Skip to content
Home » Kényelmes és biztonságos: melyik a megfelelő nyakörv a kutyám számára?

Kényelmes és biztonságos: melyik a megfelelő nyakörv a kutyám számára?

nyakorv-pic1

Mi a különbség a nyakörv és a hám között?

Már az is nehéz kérdés, hogy kutyánk számára melyik lenne jobb: nyakörv vagy hám? Utóbbi egyre népszerűbb a gazdik körében, de nem minden esetben az a jó választás. A nyakörv használata az ókorig nyúlik vissza, s különböző okokból jelent meg egy-egy kultúrában. Míg az ókori Rómában a kutya mozgásának irányítására, annak fegyelmezésére, vagy hergelésére használták, addig az egyiptomiak körében kutyás kiegészítőnek számított. Ugye milyen meglepő dolgok kerülhetnek elő egy-egy ásatás során? Tehát ez a funkcionális bőrszalag a sétáltatáson kívül divatos kellék és élősködők elleni védelmet nyújtó eszköz is volt.

A kutya kiképzése során egyéni prefencia kérdése, melyiket használja a gazdi a kettő közül, azonban kisebb testű kutyák esetében a nyakló kevésbé ajánlott. Ugyanez igaz a légzőszervi rendellenességgel küzdő kutyusokra is. Tapasztalt gazdiknak és már szépen sétáló kutyáknak nincs szükségük hámra. Nagytestű kutyáknál kimondottan ellenzik a szakértők, mert sokkal könnyebb őket irányítani így.

nyakorv-pic2

Bármelyiket is választjuk, ügyeljünk arra, hogy két ujjunk beférje az eszköz és a kutya teste közé, mert így biztosan nem túl szoros, viszont kibújni sem fog tudni belőle.

Milyen nyakörv fajták közül válogathatok?

Arra a kérdésre, hogy kutyánknak melyik nyaklék a legjobb választás, nehéz felelni. Nagyon sok múlik a kutya méreteink, fizikumán habitusán. A legfontosabb az, hogy kényelmes legyen kedvencünk számára, s igazodjon a mindennapi közös tevékenységhez. Például futni kedvencünkkel csak olyan eszközzel menjünk, amelyet kimondottan erre fejlesztettek ki. Fontos az is, hogy akkor se szorítsa őt, dörzsölje a bőrét, ha állandóan viseli.

Klasszikus, időtálló és a legnépszerűbb a bőrből készült darab. Könnyű a méretet beállítani rajta, s az anyag is kellően rugalmas, így nagyobb a szakítószilárdsága. Kiképzéshez is jó választás, amennyiben a kutyus nyugodt természetű, vagy még fiatal.

A textilből készült fajta is nagyon kedvelt, mert sokféle mintában, színben kapható és az ára is kedvezőbb. A méret beállítása sem okoz különösebb problémát a gazdák számára, bár egy fokkal körülményesebb. Ugyanakkor ez nagyon hasznos növekedésben lévő kutyák, rendszeresen kozmetikázott kedvencek esetében. A legtöbb modell anyaga puha, így nem dörzsöli négylábú barátunkat.

A láncnyakörv (martingale vagy fojtó) kedvelt a kezdő kutyások körében. Kiképzések során is gyakran találkozhatunk vele, ami mechanizmusának köszönhető. A kutya a használat során belefeszül a nyakörvbe, ami számára kellemetlen hatásokat okoz (köhögésre készteti). Ezzel a módszerre könnyebben korrigálható kedvencünk nemkívánatos viselkedése a sétáltatások során. Ha megfelelően használjuk, akkor előbb-utóbb szükségtelenné vállik, mert kedvencünk közös energiabefektetéssel megtanulja, milyen viselkedést várunk tőle. Kölyökkutyáknál egyáltalán nem ajánlott a használata.

A fej nyakörv is hasonló célt szolgál, s egyre több gazdi próbálja ki. Ez a kiegészítő eszköz a kutya fejére, és nem a nyakára kerül, így könnyebben irányítható. A kutya ilyenkor nem tudja a teljes erejét használni a húzáshoz, így elsősorban azoknak ajánlott, ahol problémát okoz a sétáltatás.

Valamennyi fajta kapható fém és műanyag csatos változatban is. Előbbi jobban bírja az igénybevételt, de ezek magasabb áron is mozogni. A fontos inkább az, hogy a csat közel legyen ahhoz a gyűrűhöz, amelybe a pórázt akasztjuk.

Szintén érdemes figyelembe venni azt, hogy mennyire széles az eszköz. Minél szélesebb, annál jobban eloszlik a kutyát érő nyomás, ha megrántja a pórázt. Azonban, ha túl széleset választunk, az irritálni fogja a kutyánk bőrét, s ez szőrhulláshoz, sebesedéshez vezethet.

Hol kapható nyakörv?

Online és offline is tudunk vásárolni. Például igen széles kínálattal rendelkezik a https://www.petnet.hu/termekek/KUTYA_NYAKORV_PORAZ_HAM_BILETA_Nyakorv_textilnyakorv-230. Vásárlás előtt győződjünk meg kedvencünk méreteiről, vegyük figyelembe azt, melyik fajta a legideálisabb számára, s semmiképp se a kinézet alapján hozzuk meg a döntésünket. A legtöbb jó minőségű nyakléknek igényes a megjelenése is.

nyakorv-pic3

Melyik nyakörv fajtát kerüljük?

A fojtó nyakléket sem mindenki támogatja, azonban annak használata még lehet indokolt. Ezzel szemben az elektronikus, ultrahangos és szöges nyakörvek tiltólistásak! Ezeket azért találták ki, mert sok gazdi nem tud bánni a kedvencével, nem tudja korrigálni a rossz viselkedést, vagy épp úgy véli, neki erre nincs ideje. De akkor miért tart valaki kutyát, ha nincs rá ideje? Mindenesetre ezek az eszközök nem fogják elérni a kitűzött célt. Emellett averzív eszközökről van szó, ami büntetésen alapuló tanítást jelent.  Kutyánkat jutalmazással és türelemmel kell tanítunk, nem úgy, hogy kellemetlenséget, fájdalmat okozunk neki.