Skip to content
Home » Ruhatisztító árak – Mire számíthatok?

Ruhatisztító árak – Mire számíthatok?

ruhatisztito-arak-pic2

Ruhatisztító árak – A tanmese

Mindannyiunknak van olyan ruhája, amit fél betenni a mosógépbe. Velünk a múlthéten történt az, hogy tapasztalatlan háziasszonyként egyetlen, pelenkavászon anyagból készült felsővel elindítottam a mosógépet. A történetnek nem lett jó végre. Még szerencse, hogy egy régi, otthon használt ruhadarabról van szó, mert a ruha nem csak kiszakadt, hanem még rozsdás is lett. Persze rögtön hívtam a családot, anyukámat, hogy miért történt ez. Belegondoltam abba is, mennyire fájt volna a szívem, ha ez az eset egy olyan ruhával történik, ami drágán vettem és nagyon szeretek. Sok ilyenem van. Megoldás? Ruhatisztító! Na de, hogy alakulnak a ruhatisztító árak manapság? Gyakorlatilag ez volt az egyik első kérdés, ami felmerült benne, mert nem nagyon szeretem a pluszkiadásokat. A mosógép története egyébként jól végződött, mondhatni megoldódott a probléma. Ez azonban a kényes ruhák ügyét nem oldja meg.

Ruhatisztító árak – Nem mindegy, hol lakunk

Kisebb utánajárás után kiderült számomra, mi mindentől függenek a ruhatisztító árak. Kezdjük az egyik legkézenfekvőbbel: a hely. Egyáltalán nem mindegy, hogy az általunk kinézett ruhatisztító hol található. A fővárosban vagy vidéken? Vidéki nagyvárosban vagy kisebben? Falun valószínűleg nem találunk ilyen szolgáltatás. Ilyen esetben a legközelebbi nagyobb városban kell utánajárnunk a lehetőségeknek. Minél nagyobb egy város, annál magasabbak az árak. Legalábbis nekem ez az észrevételem. Persze, ha az ember Budapesten, vagy megyeszékhelyen lakik, nem fog ezért átutazni máshova, mert néhány száz forinttal jobban jár. Már csak azért sem, mert a benzin miatt valójában egálra jön ki. Erről a jelenségről azonban érdemes tudni. Sőt, nagyobb városokon belül – így Budapesten is – a kül-és belvárosban található ruhatisztító árak is nagyon eltérőek lehetnek. Vidéken gyakori, hogy egy-egy kisebb butik, turkáló, szolgáltató vállalja, hogy összegyűjti a tisztítani kívánt ruhaneműket, s eljuttatja egy közeli városban lévő, nagyobb üzemben működő tisztítóba. Ennek az extra szolgáltatásnak természetesen szintén ára van. Általában csak párszáz forint, mivel afféle futárszolgálat működik a két helyszín között, hetente meghatározott napokon.

ruhatisztito-arak-pic1

Ruhatisztító árak – Nem mindegy, mit

Nem mindegy a ruha mennyiség és minősége, az anyag típusa sem, amikor a ruhatisztító árak terén kutakodunk. Más költségek vonatkoznak egy szőnyeg, egy téli gyapjúkabár vagy egy fehér blúz mosására. Tisztítóba érdemes egyszerre több ruhadarabot beadni – például letudni az egész család téli kabátkollekcióját egy alkalommal. Ha szerencsénk van, akkor a közelünkben található tisztító akciót is hirdet ilyen esetekre. Akár 20%-t is spórolhatunk, s az utat is csak kétszer kell megtennünk a leadási helyig. Még mielőtt elindulunk ellenőrizzük a honlapjukon található ruhatisztító árakat, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés. Mindig vegyük figyelembe azt, milyen ruhaneműről van szó. Az ördög ezekben a részletekben rejlik. A tisztítási ár már csak azért is eltér, mert néhány anyag extra figyelmet, vegyi tisztítást igényelhet, mások pedig csak egy nagyobb kaliberű mosógépet. Legyünk tisztában azzal, melyiket hogyan lehet mosni, de ezekről a tisztító munkatársainak is tudnia kell. Kérdezzük őket, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban.

ruhatisztito-arak-pic3

Ruhatisztító árak – Nem mindegy, hogyan

Ahogy már az előző bekezdésben is kitértem rá, nem mindegy, hogy mire fizetünk be. Sokféle lehetőségünk van, s ha megnézzük a ruhatisztító árakat, akkor láthatjuk is, mennyi különböző tisztítási módszer létezik. Ez szintén egy olyan dolog, amiről érdeklődjünk az általunk választott szolgáltató munkatársainál. A technológia hihetetlenül gyorsan változik. A tisztítás menete, környezeti hatásainak csökkentése és a hatékonyság növelése miatt gyakorlatilag fél évente találkozhatunk új módszerekkel. Ami 5 éve még egy vad elképzelés volt, mára már napi szinten alkalmazott technika. Rengeteg minden változott az elsők tisztítók megjelenése óta. Például a száraz és vegyi tisztítás már lassan egyáltalán nem felel meg az elnevezésüknek. A ruhatisztító árak magasabbak lehetnek egy-egy kevésbé bejáratott, népszerű módszernél, mert az anyag és az üzemeltetés költség is az.

Ruhatisztító árak – Nem mindegy, mikor

Mint minden piacon, itt is vannak szezonok. A szezonok pedig kedvezményeket jelentenek, amelyekre érdemes figyelmet fordítani. Nagyon sokat spórolhatunk, ha tudatosak vagyunk. Például a hideg idő elmúltával érdemes rögtön útra kelni a téli kabátokkal. Ne hagyjuk őket őszre, mert a halogatással csak saját magunknak okozunk kellemetlenségeket.